Vier jij ook Burendag op zaterdag 28 september?
Zaterdag 28 september 2024 is het weer Nationale Burendag. Buurten worden hechter en leuker als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Die contacten zijn de basis voor een sociaal sterke samenleving waarin iedereen ertoe doet.
Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Door op Burendag (of op een andere dag in het jaar) een activiteit te organiseren, kom je als buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Het maakt het makkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. En na zo’n eerste ontmoeting is het makkelijker elkaar op te zoeken, of om hulp te vragen. Zo kan een burenbingo, of een spelletjesmiddag, veel meer betekenis hebben voor de buurt dan je misschien in eerste instantie zou denken.
In de Zuivelstraat in Purmer-Noord organiseren buurtbewoners al vier jaar Burendag. Dit jaar niet op de Nationale Burendag zelf, maar op 1 juni jongstleden. Initiatiefnemer Hijlko de Wit vertelt: “Het begon allemaal vier jaar geleden toen mijn buurvrouw Marion en ik iets van een burendag wilden organiseren om de buurt een beetje te leren kennen. Na een beetje rondvragen kwamen we erachter dat er een hoop nieuwe gezinnen in de buurt waren komen wonen die het ook wel zagen zitten. Ik heb vervolgens een groepsapp aangemaakt met als titel ‘De feestcommissie’, en een vergadering gepland bij mij in de tuin. Vervolgens heeft iedereen die wilde een taak op zich genomen. De één heeft een straatvergunning aangevraagd om de boel af te kunnen zetten, de ander heeft een mooie brief geschreven om in de brievenbus te doen en ik ging de spelletjes organiseren en het springkussen regelen.”
“We hebben de hele straat uitgenodigd per brief en daarin vermeld dat we op de Nationale Burendag in september een burendag zouden organiseren, waarbij het de bedoeling was dat iedereen zijn eigen eten en drinken meeneemt”. Een van de leden van de feestcommissie, Daniel Burggraaf, stelde zijn barbecue beschikbaar. “En zelf ben ik naar de speelgoedwinkels geweest om kleine cadeautjes voor in de grabbelton te kopen en we hebben een leuke stoepkrijtwedstrijd georganiseerd, zodat de kinderen hun mooiste creaties konden tonen,” vertelt Hijlko de Wit. “De eerste keer, 4 jaar geleden, was de opkomst heel klein, alleen onze binnenstraat en een enkeling die op de buitenkant van de Zuivelstraat woont was erbij. Omdat het met een klein clubje ook al zo gezellig was, hebben wij besloten het jaarlijks te organiseren. En nu merken we dat het elk jaar drukker wordt. Natuurlijk heb je altijd mensen die niet kunnen.”
“De buren hebben mij gedoopt tot de burgemeester van de straat”, vertelt Hijlko. “Maar we doen het met z'n allen! Ik merk dat er door de Burendag een enorme saamhorigheid heerst. Als er iets is, dan gooien we het in de groepsapp. Heeft een huisdier eten nodig en zijn de baasjes op vakantie, dan is er totaal geen nood. Wij kunnen elkaar vertrouwen en letten op elkaar. En, ook heel belangrijk, we laten iedereen in hun waarde.”
Ondersteuning nodig? Als je een activiteit met je buren organiseert op de Nationale Burendag op zaterdag 28 september, stelt het Oranje Fonds budget beschikbaar om burendagactiviteiten financieel te ondersteunen. Ook stellen zij een burendagpakket beschikbaar met uitnodigingskaarten, banners, vlaggetjes etcetera. (Let op: op = op) Je kunt je burendagactiviteit aanmelden via de website www.burendag.nl Organiseer je op een ander moment samen met je buren een activiteit voor en door de buurt, dan kun je wijkbudget aanvragen bij de gemeente Purmerend. Een aanvraag kun je doen via de website https://purmerend.nl/in-purmerend-en-beemster/wijken-en-dorpen/wijkbudget-aanvragen De wijkmanager beslist vervolgens over de aanvraag. Het wijkbudget van de gemeente is niet bedoeld voor eten en drinken. Voor vragen, of als je graag wilt dat iemand even met je meedenkt, neem dan contact op met de buurt- of sociaal werker bij jou in de buurt www.clup.nl/medewerkers |